Lange tijd waren native apps - de applicaties voor je smartphone die je in de App Store of Google Play Store kan downloaden - mateloos populair. Zo populair zelfs dat we besloten het in onze bedrijfsnaam te verwerken. Het tij is inmiddels gekeerd, want het aantal app-downloads loopt al een poosje terug. Webbrowsers worden steeds krachtiger en maken langzaam maar zeker de native apps overbodig. Zo’n web based-app noem je een Progressive Web App (PWA), maar wat kun je ermee en wat zijn de voordelen
Een standaard website is in feite niets meer dan een verzameling HTML-pagina’s, die is opgemaakt met CSS en eventueel interactief is gemaakt met JavaScript. Een website wordt ingeladen op het moment dat je de browser opdracht geeft om naar het betreffende adres te gaan. Er is dus vrijwel altijd een internetverbinding nodig om de inhoud van de website van de server op te halen.
Een app daarentegen, is al eerder gedownload vanuit de App Store en staat opgeslagen op je apparaat. Het raamwerk is dus ook offline beschikbaar. Afhankelijk van de inhoud van de app wordt er bij het opstarten actuele informatie ingeladen via een internetverbinding, maar vaak blijven de kernfunctionaliteiten ook beschikbaar zonder.
Een Progressive Web App is in feite ‘the best of both worlds’: de kracht van een app, met de eenvoud van een website. We nemen acht voordelen van de PWA met je door:
Date
Categorie
Bron: simicart.com
HTML en JavaScript zijn de laatste jaren steeds krachtigere en efficiëntere tools geworden. Het onmogelijke van 5 jaar geleden is inmiddels een koud kunstje. Zo kun je in een PWA ook moeiteloos complexe en interactieve elementen toevoegen en gebruik maken van bijvoorbeeld pushmeldingen en de sensoren in je telefoon. Ook is het mogelijk om een icoontje toe te voegen als snelkoppeling aan het startscherm, net als bij een echte app. Vaak verdwijnen dan de browserbalken bij het openen, waardoor het bijna niet meer van een app te onderscheiden is.
Bij het laden van een PWA wordt veel informatie gecached, oftewel offline opgeslagen. Daardoor hoeft er bij een herhaalbezoek minder data ingeladen te worden en is de pagina dus sneller. Daarnaast betekent dit dat een deel van de functionaliteit ook beschikbaar is als er geen internet beschikbaar is: die data staat immers al op je telefoon.
Het woordje ‘Progressive’ in Progressive Web App komt hier vandaan. Het betekent dat de applicatie beschikbaar is op vrijwel alle verschillende apparaten en besturingssystemen. Apple hield een tijdje de poot stijf, maar lijkt nu >uiteindelijk ook overstag te zijn gegaan en ondersteuning te bieden. PWAs zijn ook responsive, wat betekent dat de vormgeving op vrijwel alle schermformaten goed tot zijn recht komt.
Bron: Goodbarber.com
Als je normaal gesproken een app wil bouwen, dan is dat een behoorlijk proces. In feite bouw je altijd twee apps: eentje voor Google Android en eentje voor Apple iOS. Beiden worden geprogrammeerd in een andere taal en moeten ook aan andere eisen voldoen. Daarnaast moet je een losse app natuurlijk ook apart aanprijzen en vermarkten. Met een PWA hoef je je website of platform slechts één keer te ontwikkelen en te managen. Dat levert een besparing op in zowel tijd als geld.
De pagina’s in een PWA zijn indexeerbaar door Google, in tegenstelling tot een app. Hoewel een app weer andere voordelen heeft ten opzichte van plaatsing in de zoekmachine, hoef je er in elk geval niet bang voor te zijn dat je >SEO-prestaties eronder lijden.
Omdat een PWA gewoon gehost is als een normale website worden aanpassingen automatisch verwerkt en hoeven bezoekers niet eerst een update op te halen uit de stores.
PWAs maken gebruik van het veilige HTTPS protocol. Hoewel dat steeds gangbaarder wordt, maakt slechts 52%van alle websites op dit moment gebruik van die veilige verbinding. Zonder HTTPS wordt informatie onversleuteld verzonden van en naar de server en kunnen kwaadwillenden dus ongestoord meekijken.
Als je ergens een leuk artikel leest of een coole tool vindt, wil je die graag kunnen delen met je vrienden via WhatsApp of social media. Dat is via een PWA toch net wat gemakkelijker dan vanuit een native app: je kopieert en plakt gewoon de link zoals je dat gewend bent.
Benieuwd naar de techniek achter PWAs? Google developer Jake Archibald legt het je uit een een geestige video:
Nee, het is niet erg aannemelijk dat de App Store en Play Store op korte termijn zullen verdwijnen, al was het maar vanwege het geld dat Apple en Google er aan verdienen. Hoewel een PWA veel mogelijkheden biedt, zijn sommige functies, zoals NFC connectiviteit of bluetooth verbinding, voorlopig ook nog altijd voorbehouden aan native apps. Daarnaast hebben de meeste videogames zeker nog bestaansrecht als stand-alone app, vanwege hun complexe controls, graphics en grootte. PWAs zijn dus vooral een sterke aanvulling op de websites en apps die we al kennen.
Als een eigen app nog niet op je verlanglijstje stond, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘Nee’. Een PWA is door zijn snelle en complete prestaties een uitstekende manier om gebruiksvriendelijkheid te verhogen en bezoekers involved te houden, maar het moet wel een zinvolle aanvulling zijn. Zo is een PWA met name relevant als de content op je pagina snel verandert (e.g. nieuwsberichten, producten in je webshop, of real-time statistieken). Als je slechts af en toe iets aan de inhoud verandert, dan volstaat je huidige website waarschijnlijk prima.
Ook bij Appart Media zijn we druk in de weer met Progressive Web Apps. Zo bouwen we stukje bij beetje aan het online leerplatform Blauwboek. Met deze PWA kunnen leerlingen en leraren supermakkelijk een (oefen)toets samenstellen en online hun vaardigheden oefenen - zowel op hun laptop als op hun telefoon. Door de grote database aan oefenvragen en de uitgebreide functionaliteiten is het niet meer dan een logische keuze om het als PWA te ontwikkelen. Wil je weten of een PWA toegevoegde waarde heeft voor jouw onderneming? Maak dan gratis een vrijblijvende afspraak en we zoeken het voor je uit!