Expeditie Ruimte: een provinciaal platform dat informeert, inspireert en activeert

Expeditie Ruimte is een online platform dat is opgezet door de Provincie Limburg in samenwerking met Appart. Expeditie Ruimte heeft als doel om beleidsmakers en ondernemers te informeren over de impact van de nieuwe Omgevingswet, die vanaf 2021 in werking treedt. Het stimuleren van kennisdeling en het verspreiden van praktijkervaringen rondom Limburgse omgevingsvraagstukken staan centraal in de digitale leeromgeving. De inbreng van lokale Limburgse partners is dus bepalend voor het succes van dit platform.

Client:

Provincie Limburg

Services:

Designstudios
IT

Website:

Van informeren naar activeren.

Door de nieuwe omgevingswet veranderen de rollen van overheid en burgers in het proces rondom omgevingsvraagstukken. Dat roept bij beleidsmakers een hoop vragen op. Provincie Limburg steekt hierbij graag de helpende hand toe. In eerste instantie, tussen 2014 en 2017, deden ze dat voornamelijk door middel van onderzoek en informatievoorziening. ‘Het Kompas’ was lange tijd het paradepaardje van Expeditie Ruimte: een uitgebreid document vol uitleg en tips rondom omgevingsprojecten dat centraal stond in de bijeenkomsten die de Provincie organiseerden. In de volgende fase bleek dat er vanuit de doelgroep meer behoefte was aan praktijkvoorbeelden en –ervaringen. De vraag aan Appart was om hier online op in te spelen.

Een platform waarop uitvoerenden elkaar weten te vinden.

Expeditie Ruimte moest op de schop. We stonden voor de uitdaging om het passieve platform, waarop bezoekers voornamelijk informatie vanuit de Provincie kwamen ophalen, om te toveren tot een actief platform, waarop gebruikers ook hun eigen kennis en ervaring zouden delen. Om dat voor elkaar te krijgen is een duidelijk draagvlak bij de verschillende stakeholders nodig. Na uitvoerig onderzoek koos Appart voor een divers pakket aan marketingmiddelen om zo de doelgroep te bereiken en te activeren. Door middel van diverse mailings, een animatie met heldere uitleg en een landing page werden bezoekers voorbereid op de transformatie van het platform Expeditie Ruimte en werden ze uitgenodigd zelf deel te nemen.


Een goede voorbereiding op de nieuwe omgevingswet.

Het resultaat is een bruisende online omgeving, waarin met grote regelmaat succesverhalen worden gedeeld vanuit gemeenten of ondernemers. De agenda is goed gevuld met bijeenkomsten en er zijn legio verslagen van eerdere workshops te vinden. We bouwden de website van Expeditie Ruimte rond een gebruiksvriendelijk content managementsysteem (CMS), zodat de Provincie eenvoudig en snel de informatie op de pagina kan actualiseren. Met het vernieuwde Expeditie Ruimte stimuleert Provincie Limburg regionale samenwerking en worden zoveel mogelijk problemen bij het invoeren van de nieuwe omgevingswet voorkomen.

{% if video %}
{% else %}
{% if turn_off_height %} {% assets:afbeelding %} {% /assets:afbeelding %} {% else %}
{% endif %}
{% endif %}

Klantreview.

Samen met Appart hebben wij Expeditie Ruimte neergezet als digitale leeromgeving. In een intensieve periode van samenwerking heeft Appart ons geholpen met het opzetten van een gebruiksvriendelijke website met een frisse look. Ook bij het onder de aandacht brengen van de leeromgeving was sprake van een goede samenwerking en proactieve houding van Appart. Doormiddel van video’s en ander materiaal hebben we de bekendheid van het ‘nieuwe’ Expeditie Ruimte kunnen vergroten.

- Jelle Merkus

The heroes on this case.

Icoon Marketing

Boy Janissen

UI/UX Controller
Lees hier meer
Boy Janissen
Icoon Designstudios

Imke Nijbelen

Senior Graphic Designer
Lees hier meer
Imke Nijbelen
Icoon Designstudios

Paul Cremers

Creative Director
Lees hier meer
Paul Cremers
Icoon IT

Bas Hendriks

Full Stack Developer
Lees hier meer
Bas Hendriks